Zo kiest ITB de juiste spuitgietmachine voor je kunststofproduct

6 december 2019

Om een kunststofproduct te maken, heb je een spuitgietmachine nodig. Spuitgietmachines zijn er net als auto’s in allerlei soorten en maten. ITB werkt met verschillende gerenommeerde merken spuitgietmachines, waaronder Arburg, Engel, Demag en Haitian. Wij zorgen ervoor dat we de juiste spuitgietmachine selecteren, die past bij jouw product. Waar we op letten bij de selectie? Hieronder zetten we 9 factoren op een rij.

1. De benodigde sluitkrachtOm een kunststofproduct te vormen, spuiten we vloeibare kunststof met hoge snelheid in de matrijs. Deze hoge snelheid veroorzaakt een open drukkracht. Met andere woorden: beide matrijshelften worden opengedrukt. Hierdoor ontsnapt de kunststof over de deling en spuitgieten we een product met een vlies of braam. Om dit te voorkomen heeft de matrijs een dichthoudkracht nodig. Deze dichthoudkracht noemen we de sluitkracht en wordt weergegeven in kilonewtons (kN). De benodigde sluitkracht is dus afhankelijk van het geprojecteerd oppervlak van het product en de matrijsbinnendruk. Bij ITB varieert de sluitkracht van de machines van 250 kN tot en met 12.000 kN. Met deze range kunnen we producten van 0,5 gram tot wel 5 kilo produceren.

2. Het shotvolumeHet shotvolume is de hoeveelheid materiaal die nodig is voor één cyclus. Het shotvolume moet minimaal 15% en maximaal 80% van de maximale plasticeercapaciteit zijn (bij enkele thermisch instabiele kunststoffen kan het anders zijn). Deze regel is er om de kwaliteit van het gesmolten materiaal en de reproduceerbaarheid van het proces te garanderen.

3. Afmetingen van de matrijsDe afmetingen van een matrijs zijn van groot belang bij het kiezen van de juiste spuitgietmachine. Niet alleen lengte en breedte zijn belangrijk. Ook de hoogte speelt een grote rol. De machine moet met de matrijs meer dan 2 keer de producthoogte kunnen openlopen om het product uit de matrijs te krijgen. Deze openloopweg noemen we de daglichtopening. Kijkend naar de matrijsafmetingen kunnen we kiezen voor verschillende soorten sluiteenheden. We maken onderscheid tussen volhydraulische en ‘knie’-sluiteenheden. Daarnaast dient er enerzijds dient ruimte te zijn voor de eventuele toepassing van een robot. Anderzijds is bij de bepaling van de juiste spuitgietmachine van belang of we voor een machine met holmen of een holmloze machine kiezen. Dit heeft invloed op grootte van het bruikbare deel van de opspanplaat.

4. Benodigde injectiedrukOm de benodigde injectiesnelheden te behalen, beschikken de ITB-machines over verschillende schroef-cilindercombinaties. Indien nodig wordt de schroef-cilindercombinatie aangepast aan de gewenste snelheid en druk tijdens de injectiefase.

5. Beschikbare capaciteitAfhankelijk van de capaciteitsvraag krijgt een product een machine toegewezen. Producten met hoge behoefte, waarvoor jaarlijks veel capaciteit nodig is krijgen bij ITB een toegewijde machine.

6. CyclustijdVerder is ook de cyclustijd bepalend voor de machinekeuze. Producten met een korte cyclustijd vragen om een zeer snelle machines, de zogenaamde sprinters. Dit zijn specialistische machines die duurder zijn in aanschaf en onderhoud.

7. RobotuitnameHet kunststofproduct is al wel vormvast, maar nog niet volledig afgekoeld als het uit de matrijs komt. Daarom kan het bij de uitworp beschadigd raken. Als dit het geval is, kiezen we ervoor om het kunststofproduct met een robotarm uit de matrijs naar de transportband te transporteren. Hiervoor dient wel een robot aanwezig te zijn bij de spuitgietmachine.

8. KerntrekkersEen matrijs kan meerdere hydraulische of pneumatische schuiven hebben. Voor elke beweging is een aparte kerntrekker nodig. Hoeveel bewegingen die een spuitgietmachine kan aansturen is afhankelijk van het aantal kerntrekkers. Op de spuitgietmachine dienen voldoende kerntrekkers aanwezig te zijn om alle schuiven aan te sturen.

9. TolerantiesDe producttekening geeft aan welke toleranties zijn toegestaan op de maatvoering van het kunststofdeel. Dit betekent dat een bepaalde maat niet meer dan de aangegeven tolerantie mag afwijken. De machinekeuze is hiervan afhankelijk wanneer er bijvoorbeeld, relatief gezien, zeer lage toleranties op hoge-precisie-kunststofdelen zijn.

Meer weten over spuitgieten en spuitgietmachines?Neem gerust contact met ons op. Onze spuitgietspecialisten vertellen je graag meer.