Thermoplastische kunststoffen: welke kies je voor je product?

16 januari 2020

Wist je dat er duizenden verschillende thermoplastische kunststoffen bestaan? Nog altijd worden er nieuwe kunststoffen ontwikkeld. Hoe kies je hieruit het beste materiaal voor een spuitgietproduct? 

Polypropyleen (PP)

Staat ook wel bekend onder de naam polypropeen. ‘Poly’ betekent ‘veel’, ‘propyleen’ betekent ‘deeltje propeen’. Polypropyleen bevat dus veel deeltjes propeen. Deze kunststof is geschikt voor tal van toepassingen. ITB Group gebruikt het bijvoorbeeld voor ruitenwissers voor auto’s. Die moeten stevig zijn en mogen nooit breken, maar ze moeten ook meeveren. PP bevat de juiste combinatie van slagvastheid, elasticiteit en stijfheid.

 

Polyethyleen (PE)

Van polyethyleen met een lange molecuulketen, die relatief eenvoudig langer te maken is, kun je extreem taaie en duurzame producten maken. Door de lange molecuulketen is deze kunststof sterker, taaier, viskeuzer en beter bestand tegen chemicaliën. Daarom wordt PE onder meer gebruikt voor de verpakking van chemische stoffen en gasleidingen.

Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)

Zoek je een kunststof die mooi glanzend afgewerkt kan worden? ABS wordt vaak gebruikt voor consumentenproducten voor in huis. Denk aan datadragers, routers en televisiekastjes. Het materiaal heeft een hoge slagvastheid en is krasbestendig. Ook is ABS makkelijk kleurbaar.

Polyamide (PA)

Dit materiaal staat bekend om zijn slijtvastheid. Er bestaan zowel ongevulde als gevulde polyamides. Gevuld houdt in dat een bepaald percentage van het materiaal uit glasdeeltjes bestaat, waardoor de sterkte verbetert. Dit maakt gevulde polyamide uitstekend geschikt voor technische toepassingen die sterk, buigzaam en slijtvast moeten zijn. Bij ongevulde polyamides ontbreken deze glasdeeltjes.

High-performance plastics (HPP)

Onder de high-performance plastics vallen materialen die enkele extreme eigenschappen hebben. Zo zijn polysulfon (PSU) en polyetherimide (PEI) enorm drukvast en zeer goed bestand tegen hoge temperaturen. Deze kunststoffen vind je bijvoorbeeld in de behuizing van het koffiezetapparaat, waar koffiebonen onder hoge druk worden gemalen. Een ander voorbeeld van een HPP is polyetheretherketon (PEEK). Dit materiaal wordt gebruikt voor toepassingen met elektrische geleiding.

Compleet scala aan thermoplasten

Bij ITB kun je terecht voor het complete scala aan thermoplasten. Elk materiaal heeft zijn eigen gedrag”, benadrukt projectmanager. De mate waarin het materiaal krimpt, de snelheid waarmee het ontvormd kan worden, het vloeigedrag, de snelheid van kristallisatie; dit zijn allemaal variabelen. Tijdens het DFM-traject beoordelen we het product op maakbaarheid. Hierbij bepalen we ook de meest geschikte kunststofsoort.” Soms test ITB samen met de klant verschillende materialen.

Nieuwe kunststoffen

Er komen steeds nieuwe materialen bij. Zo is de relatief nieuwe combinatie PET-PBT heel populair in de automotive-industrie. Van beide materialen zijn de beste eigenschappen gemixt. Het resultaat: een sterk materiaal met optimale mechanische eigenschappen. Uitermate geschikt voor plastic onderdelen van ruitenwissers die lang mee moeten gaan in weer en wind en onder geen beding af mogen breken. Dat kan levensgevaarlijk zijn.