Metal Injection Moulding (MIM)

Ontdek de voordelen van metaalspuitgieten

Een complexe vorm van metaal? Kom maar op. ITB is dé marktleider op het gebied van metaalspuitgieten in Nederland. Deze techniek is vergelijkbaar met het spuitgieten van kunststof en kent dezelfde voordelen. Maar er zijn ook verschillen.

Voordelen van metal injection moulding

•    Veel vormvrijheid, waardoor je complexe designs kunt maken
•    Uitermate geschikt voor grote productieseries (vanaf 5.000 stuks per jaar)
•    Hoge nauwkeurigheid
•    Schoon en duurzaam, doordat er geen materiaalverlies en afval is
•    Efficiënte productie
•    Keuze uit wel 20 soorten legeringen
•    Nabewerkingen mogelijk

Proces van metaalspuitgieten

Het proces van metaalspuitgieten, in de markt bekend als metal injection moulding (MIM), bestaat uit twee stappen. De eerste stap is het spuitgieten. Hiervoor gebruiken we metaalgranulaat (feedstock) gemaakt uit metaalpoeder en kunststofbinder. Na het metaalspuitgieten gaan de producten in een oven, waarin ze een thermisch-chemisch proces ondergaan. Hierbij wordt de kunststofbinder verwijderd en smelt het metaalpoeder samen tot een 100% metalen product.

Wanneer kies ik voor MIM?

Je kiest voor MIM als je gaat voor kwalitatief hoogwaardige metalen producten. Met name als je zeer ingewikkelde producten in grote aantallen wilt maken. Metaalspuitgieten wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de medische en automotive-industrie. MIM-producten vind je onder meer in automotoren, sluitsystemen, medische gereedschappen, machines, elektronica, huishoudelijke apparatuur en huis-en-tuingereedschappen.

Meer weten?

Wil je advies over MIM? Benieuwd naar de voordelen ten opzichte van verspanen of gieten? Wij vertellen je er alles over!