Rompa/ITB Group produceert coronatesten voor een grote medische multinational

23 oktober 2020

 

Rompa/ITB Group heeft hun productielocatie in Nederland in een sneltrein gereedgemaakt om een enorme opschaling van de Covid-19 test te kunnen produceren voor hun klant, een grote medische multinational. Medische platen voor miljoenen testen gaan er wekelijks in Boxtel geproduceerd worden. Wereldwijd kunnen we als klein landje een grote rol gaan spelen in het testen van het virus. Het onmogelijke werd mogelijk gemaakt de afgelopen weken zowel bij Rompa/ITB Group als bij de eindproducent.
Dit is niet onopgemerkt gebleven door het Nederlands koningshuis. Koning Willem Alexander

Zijne Majesteit de Koning opent de nieuwe productie- en assemblagelocatie voor eindproducent

Koning Willem Alexander opent de nieuwe locatie in Winschoten en ziet tijdens de rondleiding hoe de testkits worden samengesteld. Patrick Gerard, CEO Rompa Group de eer om aanwezig te zijn bij het bezoek van zijne majesteit. Wil je zien hoe dit bezoek heeft plaatsgevonden? Klik op deze link.

Snel de behoefte van de klant voorzien

Het is van belang dat iedereen die coronaklachten heeft, zich kan laten testen om verdere verspreiding te voorkomen. Daarom zijn deze testen belangrijk voor de volksgezondheid en het
terugdringen van het coronavirus. Momenteel komen we wereldwijd testen te kort, door samen de armen ineen te slaan hopen we deze snel aan te kunnen vullen.

 

Rompa/ITB is begonnen met de eerste productie van coronatesten in september 2020. Op dat moment was er maar één spuitgietmachine aan het werk. Gezien de enorme vraag naar COVID testen hebben ze al meerdere matrijzen gebouwd om meer en sneller te kunnen produceren. Normaliter kost het bouwen en opstarten van een nieuwe matrijs zes maanden. Rompa/ITB heeft dit weten te realiseren in twee maanden tijd naast het normale werk wat er gedaan moest worden. Dit is een mooi voorbeeld van teamwork!

Extra werkgelegenheid in moeilijke tijden

Door de coronacrisis zijn er talentvolle hardwerkende mensen hun baan kwijtgeraakt. Rompa/ITB heeft 15 mensen weer aan een nieuwe baan geholpen en het ziet ernaar uit dat dit in de toekomst nog meer mensen gaan worden.

Hoe gaat de test te werk?

De test bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de swap (het wattenstaafje) dat het DNA/RNA kan opnemen. Via de swap wordt het virus DNA/RNA losgeweekt uit neus- of wangslijm bij de patiënt. Het tweede deel zorgt ervoor dat er via het PCR-proces in het laboratorium kan worden gekeken of het coronavirus aanwezig is. Dit laatste onderdeel wordt deels geproduceerd door Rompa/ITB. Het product (plaat) heeft in totaal 96 buisjes/gaatjes. Er zijn 5 platen nodig (5 stappen) om dit proces te doorlopen. Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ heeft deze COVID-19 test uitgeroepen tot meest nauwkeurige test ter wereld.

Hoogstaande technologische cleanroom

Alle platen voor Covid-testen worden geproduceerd in een cleanroom. Dit is een ruimte waar kunststofproducten die een schoon productieproces vereisen, kunnen worden geproduceerd en geassembleerd zonder dat besmetting of verontreiniging een kans krijgt. Door de grote aanvraag van de Covid-test was er niet genoeg ruimte in de huidige cleanroom. Rompa/ITB heeft binnen twee maanden tijd een nieuwe clean room gebouwd die voldoet aan de strenge eisen van de Covid-test. 

Global footprint

Naast het verbeteren van het menselijke welzijn is er ook goed nagedacht over duurzaamheid. In eerste instantie zijn de platen voor de testen geproduceerd in China. Dit betekent veel transportkosten (lucht transport) van China naar Nederland. Behalve transportkosten is dit ook niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Door goede ervaring met samenwerking heeft Rompa Group de opdracht gekregen van hun klant in medische producten. Deze vestiging van Rompa/ITB produceert al jaren medische producten in hun cleanroom. De verplaatsing van de productie van de platen van China naar Nederland is goed voor het milieu, maar ook voor de Nederlandse economie.

 

Rompa / ITB Group wil graag iedereen bedanken die hebben meegewerkt aan het realiseren van dit project.