Lifecycle thinking: waarom kunststof bijdraagt aan duurzaamheid

4 november 2019

Kunststof goed voor het milieu? Dat is waarschijnlijk niet je eerste associatie. Plastic staat in de ogen van veel mensen juist symbool voor vervuiling en verspilling. Toch leveren kunststoffen een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid. En dat heeft alles te maken met ‘lifecycle thinking’. PlasticsEurope, een vereniging van kunststofproducenten, legt in een video uit hoe dat zit.

Er vindt op dit moment een verandering plaats in heel Europa. We verschuiven van een lineaire naar een circulaire economie. Producten blijven in de cirkel, waardoor er minder vervuiling, klimaatverandering en voedselverspilling is. Kunststof kan hieraan een positieve bijdrage leveren. Kijken we namelijk naar de gehele levenscyclus van een product, dan zien we dat kunststoffen ervoor zorgen dat veel waardevolle grondstoffen bespaard blijven.

Kunststof voor de automotive

Neem kunststoffen voor de automotive, iets waar wij als ITB Group al tientallen jaren ervaring mee hebben. Kunststofonderdelen maken auto’s lichter, waardoor ze minder brandstof verbruiken en dus minder vervuilen.

Hergebruik van kunststof

Ook heel duurzaam: recycling. Na gebruik kan een plastic product gerecycled worden. Bij ITB recyclen we geen gebruikte producten. Maar het is bij ons wel mogelijk om afgekeurde product te hergebruiken. Hoe? We vermalen de kunststof tot korrels en mengen deze met nieuwe korrels wanneer ze in de machine gaan. In de machine worden de korrels gesmolten en in de matrijs gespoten. Als klant kun je zelf kiezen hoeveel procent van het shotgewicht je wilt hergebruiken en wij kunnen je hierin adviseren.

Meer weten over duurzaamheid van kunststofproducten?

Bij ITB gaan we op verschillende manieren milieubewust te werk. Benieuwd naar hoe we dat doen? Neem contact met ons op. We vertellen je graag meer over hoe wij duurzaam produceren.