Het proefspuitproces van A tot Z

17 september 2019

Wat is proefspuiten? Proefspuiten is het proces waarin de nieuwe matrijs geoptimaliseerd wordt om zo efficiënt mogelijk de gewenste producten te produceren. En daarmee is het een van de belangrijkste onderdelen van het spuitgieten

 

De matrijzen die ITB gebruikt voor het spuitgieten worden gemaakt in onze eigen toolshop in Boxtel. Voordat de matrijzen naar een productielocatie van ITB Group getransporteerd worden, vinden er proefspuitingen plaats. Het is belangrijk dat het proces overal op precies dezelfde manier verloopt. We willen niets aan het toeval overlaten.

En hoe verloopt dat proefspuitproces dan? Voor de start van het proefspuiten wordt er gewerkt aan het matrijsontwerp. Met de toolmaker stemmen we de matrijsconstructie en technische oplossingen af. Dit doen we om onnodige fouten bij het maken van de matrijs te voorkomen, zodat er in de eerste fase van het proefspuitproces (first out of tool) al een goed product uit de matrijs komt. In een standaard proefspuitproces onderscheiden we meestal drie testfases. Soms vinden er binnen een fase meerdere proefspuitingen plaats. Als het nodig is testen en optimaliseren net zo lang totdat het product volledig voldoet aan de eisen en wensen van ons en onze klant.

De drie fases van het proefspuiten

Fase 1: first out of tool
De eerste fase noemen we first out of tool (FOT). Hierbij spuiten we voor het eerst gesmolten kunststof in de matrijs. We testen onder meer of de matrijs volledig sluit, of er voldoende koeling aanwezig is, of het product netjes wordt gelost, of er geen braam of luchtinsluitingen aanwezig zijn en of er geen vervormingen optreden. Hieruit volgt een rapport. Daarin geven we aan wat de benodigde aanpassingen zijn. De toolmaker optimaliseert vervolgens de matrijs. Om een eerste indruk te geven, sturen we alvast een sample naar de klant.

 

Fase 2: feedback van de klant
Zijn de eventuele onvolkomenheden verholpen, dan voeren we een nieuwe proefspuiting uit met de geoptimaliseerde matrijs. Het product leggen we aan de klant voor. Samen nemen we de cosmetische aspecten en de cyclustijd onder de loep. Is het een mooi en functioneel product, klopt de maatvoering, kunnen we het maken binnen de gecalculeerde cyclustijd en voldoet het aan andere eisen en wensen van de klant? We bespreken de kwaliteit van de onderdelen, zoals de dimensies. Wordt het onderdeel vrijgegeven, dan krijgt de klant uitgebreid de gelegenheid om het product zelf te testen. Hierna ontvangt de toolmaker wederom een rapportage, ditmaal inclusief feedback van de klant. Hierna volgt een tweede optimalisatie.

 

Fase 3: puntjes op de i
Tot slot vindt er een derde proefspuiting plaats met de volledig geoptimaliseerde matrijs. In deze fase draait het om de finishing touch. Denk aan de keuze tussen een matte of glanzende textuur. Is het product helemaal in orde en kloppen alle details, dan doen we een lange testrun. Hierna wordt de matrijs getransporteerd naar één van onze productielocaties. Altijd doen we ook ter plaatse nog een proefspuiting, bijvoorbeeld omdat het koelwater niet in alle landen dezelfde temperatuur heeft. Zijn we ervan overtuigd dat er niets meer mis kan gaan en geeft de klant het onderdeel vrij? Dan kan de serieproductie beginnen!

Meer weten over het proefspuitproces?