DFM: een productontwerp beoordelen op maakbaarheid

7 oktober 2019

Een nieuw kunststofproduct ontwikkelen; dat begint bij een goed ontwerp. Voordat we onze eigen toolmakers de opdracht geven om een matrijs te maken, voeren we altijd een DFM-traject uit. Hierin beoordelen we het productontwerp van de klant op maakbaarheid.

Wat is DFM?
DFM staat voor design for manufacturing. In het DFM-traject beoordelen we de maakbaarheid van het productontwerp. ITB doet dit altijd in nauw overleg met zowel de klant als de toolmaker, die de matrijs levert. Het doel van DFM is om gezamenlijk tot een ontwerp te komen dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant én daadwerkelijk realiseerbaar is met een efficiënt proces. Op basis van dit ontwerp stellen we specificaties op voor de matrijs.

 

Kwaliteitsgarantie
Als spuitgieter zijn wij ervoor verantwoordelijk dat het kunststofproduct op de gewenste manier uit de matrijs komt. En dat de klant op tijd over de gewenste aantallen beschikt. Hiervoor is de juiste matrijsconstructie een vereiste. De matrijs vormt een drieluik met het productontwerp en het materiaal. De levensduur van de matrijs is mede afhankelijk van het productontwerp, vandaar dat ITB veel aandacht besteedt aan het DFM-traject.

Tekening van de hydraulische sliders

                Vullen van de matrijs in aantal seconden

Hoe werkt DFM?
Een DFM-traject bestaat uit twee fases. In de eerste fase beoordelen we het concept op hoofdlijnen. Hierbij concentreren we ons op de belangrijkste issues, zoals welk deel van het product in welk deel van de matrijs komt (cavity en core). Dit bepaalt namelijk op welke plekken op het product later aftekeningen en vloeilijnen zichtbaar zijn. Ook kijken we of er genoeg lossingsruimte is, waar de schuifconstructies moeten komen, en hoe en waar het kunststof aangespoten wordt. In de tweede fase controleren we het productontwerp meer op detailniveau. Zo checken we de textuur in combinatie met de lossing, of de kunststof overal goed gekoeld kan worden en of er plekken zijn waar het staal van de matrijs dun (en daardoor zwak) is.

 

DFM-checklist
Hieronder vind je de twintig aspecten waar ITB, de klant en de toolmaker het productontwerp op beoordelen tijdens het DFM-traject. Deze checklist gebruiken we consequent bij elk product.

1. Overzicht van de onderdelen 11. Product markering 
2. Weergave van matrijsdelingen  12. Koelsysteem ontwerp
3. Indruk van de schuiven 13. Vloeiweg analyse 
4. Matrijs lay-out  14. Wanddikte-analyse
5. Aanspuittype- en locatie 15. Vloeilijnen
6. Deellijnen 16. Luchtinsluitingen
7. Lossinganalyse  17. Vloeiweg
8. Uitwerpen van het product 18. Matrijsrisicoanalyse 
9. Staalsterkte 19. Kromtrekkingen
10. Ondersnijdingen 20. Mogelijke kwaliteitsproblemen identificeren

Na DFM
Is het ontwerp voor alle partijen acceptabel, dan geven we het vrij en bevriezen we de definitieve specificaties voor de matrijs. Onze toolmaker gaat dan aan de slag met het ontwikkelen van de matrijs. Voordat de serieproductie echt van start gaat, testen we de matrijs uitgebreid met proefspuitingen voor vrijgave van het proces.

 

Wat maakt het DFM-traject bij ITB zo bijzonder?
• Zeer gedetailleerde uitwerking van het DFM-traject.
• Proactief: voordat de opdracht binnen is, geven we feedback op het design.
• Doordat we feedback geven in een vroeg stadium, leer je als klant direct onze organisatie kennen en geven we de samenwerking een vlotte start.